“Mètode d'Acordió Diatònic” reedició revisada 2012
Dep. Cultura Generalitat, distribuït per DINSIC dinsic@dinsic.com 933180605

“50 Partitures per Acordió Diatònic” (inclou 2 CD enregistrats pel Carles Belda)
Es pot DESCARREGAR de la web del Departament de Cultura de la Generalitat
(textos en PDF i tots els àudios en mp3)


“50 Partitures per Acordió Diatònic. Volum II”2016, Generalitat de Catalunya, Col·lecció “Eines de cultura popular”. Inclou dos CD amb tots els temes enregistrats per l’autorL'acordió diatònic (petit acordió de botons que a l'apretar-los fan dues notes segons es tanca o s'obra la manxa, molt semblant a una harmònica) és un instrument molt curiós. Terriblement senzill però molt ben dissenyat, permet "fer música" amb una facilitat sorprenent. Ja sabem, però, que tocar-lo amb gust, o fer que soni expresiu, personal, o tocar-lo escoltant als músics que tens al costat, això ja costa una mica més.

S'havia tocat molt arreu de Catalunya, sempre de manera autodidacta i aficionada, no sols perquè era bonic d'escoltar el seu so, sinó perquè amb facilitat es podia muntar un ball. Després de la guerra s'anà perdent el seu ús fins desaparèixer quasi del tot. Avui dia hi ha molts joves que l'han descobert, que el toquen i el comencen a fer sonar amb molta categoria. I se'ls veu força contents amb el seu instrument. Es molt curiós observar com el diatònic es va anar adaptant a les diferents cultures on va anar a parar. No sols amb el repertori i la manera de fer-lo sonar, sinó fins i tot amb el seu disseny i relació de notes que fa sonar. Un exemple proper i ple de vida és la "trikitrixa" del país basc.

Val la pena saber que, entre les moltes trobades que hi ha, la del darrer dissabte de juliol al poble d'Arsèguel (Alt Urgell) és molt recomanable per veure i viure l'ampli ventall de possibilitats d'aquest instrument. Contactar amb la gent que el toca, conèixer el MÈTODE D'ACORDIÓ DIATÒNIC i altres publicacions i cursos et possibilitarà apropar-te al diatònic si en tens ganes. Ara comencem a ser molts, però encara ens coneixem quasi tots, i ens resptectem i admirem mútuament.

L’estil de la gent que anem tocant pel nostre país és ben variat, i variades són també les maneres d’ensenyar. Sempre he afavorit que qui toqui sigui desseguida ensenyant, però com passa en molts instrumentistes tradicionals, no tothom que toca sap orientar als que comencen a tocar. Haig de dir que a vegades he vist gent que ha fet cursos i que no li han servit de res, o pitjor encara, que li han impedit de començar pel començament. Cal iniciar-se tocant melodies senzilles que un conegui prèviament. Tocar-les amb una fila, sense creuar, amb la mà dreta i fent servir la vàlvula de l’aire; tocar-les aprenent a sentir que poden sonar de diferents maneres. Quan ja se’n saben unes quantes, sempre de memòria, quan s’és capaç de treure cançons i melodies molt senzilles sense l’ajut de ningú, es comença a posar la mà esquerra. Després ve tocar creuant i en tonalitat menor, després cal tocar un repertori encara senzill però variat, i finalment venen els virtuosismes i les coses rares, els repertoris d’altres llocs del món, les tonalitats estranyes i els acordions amb notes girades al rebés. Caldria ser capaç d’ensenyar les coses senzilles ben fetes. En tot cas, per explicar bé tot això, he escrit una sèrie de dossiers que a continuació trobaràs en format PDF.


Dossiers

Orientacions per al seu aprenentatge

Les notes alterades - Botoneres

100 Melodies Recomenades

Bases per a l'acompanyament

Autòmats per a l'acordió


Partitures

La coqueta amb sucre

Cançó infantil tradicional Catalana

Valset - Pericón d'en Roviretes
Tradicional Catalana

Xotis Rumanès
Tradicional Rumanesa